Een vloerkleed reinigen, hoe en waar?

Berber vloerkleed reinigenBij iedereen zal een vloerkleed, wanneer het wordt gebruikt, vuil worden. Afhankelijk van het soort tapijt zal het zeker een groot verschil zijn hoe gemakkelijk het vuil kan en zal worden. Je hebt namelijk, wanneer je naar de tapijten kijkt, los geweven tapijten maar ook zeer vast geweven soorten. Nu zal een vast geweven tapijt niet zo snel vuil worden als een los geweven tapijt. Toch heeft dat ook weer nadelen. Zo zal een vast geweven tapijt, als het vuil is, veel moeilijker schoon zijn te maken. Ook het soort materiaal speelt natuurlijk een belangrijke rol in verband met het vuil worden. Toch is de belangrijkste stelregel bij het vuil worden van een tapijt, om welke reden dan ook, dat men niet wacht dat het vuil er helemaal in is getrokken. Nu zal een tapijt wat los is geweven wel gemakkelijker schoon te maken zijn dan wanneer het vast is geweven. Wanneer er een vloeistof op wordt gemorst is het belangrijk dat het snel met het juiste product wordt schoongemaakt. Het maakt, voor wat betreft de stof, een groot verschil of je een wollen tapijt moet schoonmaken of een tapijt van nylon. Nylon is goedkoper in aanschaf en ook beter bestand tegen schimmels. Wacht nooit totdat het vuil er helemaal is ingetrokken en opgedroogd. Dan is het altijd veel moeilijker schoon te maken.

Het ontstaan van vlekken in een tapijt

Wanneer er bijvoorbeeld een bepaalde vloeistof op het tapijt wordt gemorst ontstaan er vlekken. Ga dan nooit ondoordacht te werk om de vlek te verwijderen. Je moet de vlek met het juiste product verwijderen. Wanneer je niet weet wat je voor een bepaalde vlek moet gebruiken kan je dat vragen aan de specialist. Hij zal dan wel moeten weten om wat voor een vlek het gaat en het soort tapijt.

Stoom reinigen vloerkleed

Een van de beste manieren om vlekken te verwijderen is door middel van stoom reinigen. Daarin moet dan natuurlijk wel het juiste reinigingsproduct zijn aangebracht. Je zal eerst, wil je een tapijt met een stoomreiniger willen schoonmaken, het zeer goed moeten stofzuigen. Pas daarna kan je met een stoomreiniger aan de slag gaan.

Wrijven, droogpoeder of specialist inschakelen?

Ga nooit met een doek flink wrijven op de plaats waar de vlek is tonstaan. Wanneer je dat wel doet dan bestaat de mogelijkheid dat je het vuil verder in het tapijt wrijft. Met een doek is het van belang dat je een goed absorberende doek gebruikt. Deze moet je dan op de plaats, waar de vlek is, wegleggen en zachtjes aandrukken. Nu is de mogelijk aanwezig dat een deel van de vloeistof die de vlek veroorzaakt in de doek trekt. Tegenwoordig zijn er ook droogpoeders waarmee je vlekken kunt verwijderen. Deze strooi je op het tapijt. Met een speciale borstel moet je het inwrijven en na een bepaalde periode op stofzuigen. Het vuil is dan in het poeder getrokken waardoor de vlek weg is. Wanneer je helemaal geen uitweg ziet om de vlek te verwijderen kan je een specialist langs laten komen. Hij weet precies wat voor materiaal hij moet gebruiken. Hij zal vooraf de prijs opgeven.